BELÉPTETŐ RENDSZEREK

https://www.kolsec.hu/wp-content/uploads/2017/02/accesscontrolimagesmalleroptimized.jpg

A beléptető rendszerek elsődleges feladata, az illetéktelen személyek vagy járművek ki- és belépésének megakadályozása, a bejutásra jogosultak szabályozása, regisztrálása, a dolgozók mozgásirányának és hollétének meghatározása. A munkavégzés időpontjának egyedi rögzítésével, késések, túlórák stb. ellenőrzés alatt tartásával munkaidő nyilvántartást is végezhet a beléptető rendszer, sőt ebben az esetben összeköthető a bérszámfejtő szoftverrel is.

Az azonosítás és belépési jogosultság ellenőrzése történhet PIN kód vagy proximity kártya segítségével, biometrikus (ujjnyom, írisz, hang, stb) azonosítóval vagy rendszám alapján.

Megkülönböztetünk on-line és off-line működésű rendszereket.

On-line beléptető rendszer egy olyan rendszer, melynél a tranzakciók (áthaladás iránya, ideje, helye, áthaladó személye) folyamatosan nyomon követhetőek. E rendszer esetében szükség van egy a beléptető rendszerrel állandó kapcsolatban álló számítógépre. Az on-line rendszerek általában több belépési ponttal rendelkező struktúrák.

Off-line beléptető rendszereket más néven autonóm rendszernek nevezzük. E rendszer esetében a beléptető eszköznek nincs folyamatos számítógépes kapcsolata, így ott a tranzakciók nem kerülnek rögzítésre. A legtöbb esetben ezek a beléptetők is tárolják az információkat belső memóriájukban, a tárolható tranzakciók száma a belső memória méretétől függően változik. Az off-line rendszerek általában egy-két belépési pont vezérlésének ellátására képesek.

A beléptető rendszerek alkalmazási területei a társasházak, irodaházak, az ipari létesítmények, kulturális, sport és egyéb létesítmények.

https://www.kolsec.hu/wp-content/uploads/2017/02/svt_kortlaesare.jpg