VEZETÉKES ÉS VEZETÉK NÉLKÜLI HÁLÓZATOK

https://www.kolsec.hu/wp-content/uploads/2017/02/panel-switch-and-cable-in-data-center3.jpg

A helyi hálózat (általánosan használt rövidítéssel: LAN az angol Local Area Network kifejezésből) olyan számítógépes hálózat, amely egyetlen épületen belül vagy néhányszor tíz kilométer kiterjedésű területen található. Többnyire irodákban, gyárakban, üzemekben található, és alkalmas szerverek, személyi számítógépek, munkaállomások összekapcsolására, ezzel lehetővé téve a nyomtatók megosztott használatát, a levelezést és az üzenetküldést. Napjainkban az egyre olcsóbbá váló hálózati eszközök, az internet hatalmas vonzereje, és az egyre gyorsabb elérési lehetőségek a családokhoz is eljuttatták a LAN kiépítésének lehetőségét, így egyre gyakoribbak a családi házak, kis közösségek helyi hálózatai is.

Előfordul, hogy valamilyen okból kábelhálózat kialakítása egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges, esetleg nem praktikus. Ilyenek lehetnek például: műemlék épületek, tantermek, előadó termek, ideiglenes hálózatok. Ezekben az esetekben javasolt a WLAN-ok alkalmazása.
Ezen megoldások előnyei a “hagyományos” vezetékes hálózatokkal szemben, hogy csak részben, illetve egyes esetekben egyáltalán nem igénylik a kábelezési rendszer kiépítését, valamint az egyes felhasználóknak igen nagy mértékben növekszik a mobilitása.