OKOS OTTHON RENDSZEREK

https://www.kolsec.hu/wp-content/uploads/2018/03/Smart_home_shutterstock-800x450.jpg

Az okos otthon az igényeinkhez tökéletesen idomuló automatizált rendszert jelent, melyben az elektromos eszközök a szokásainkhoz alkalmazkodva működnek, a mi kényelmünket szolgálva.

Egy okos otthon fő célja a kényelembiztonság, és az energia felhasználás optimalizálásának fokozása. Az ilyen rendszereknek köszönhetően lehetőségünk nyílik az elektromos berendezéseink működését automatizálni, szabályozni, vagy akár távolról ellenőrizni, vezérelni.

Megkülönböztetünk vezetékes és vezeték nélküli rendszereket. Előbbit elsősorban iparibb környezetben és újépítésű ingatlanokban használják, míg utóbbit könnyű, bontás nélküli beépíthetősége miatt meglévő ingatlanokban is alkalmazhatják.

FIBARO OKOS OTTHON

A FIBARO okos otthon rendszer gyártója, a lengyel Fibaro Group 2010 óta foglalkozik ilyen rendszerek fejlesztésével és gyártásával. Vezeték nélküli rendszerük ideális megoldás meglévő és új lakások, családi házak okosítására egyaránt, mivel eszközeik bontás nélkül beépíthetőek, nincs szükséges problémás, vezetékes buszrendszer kialakítására.
A Z-wave protokollt használó központ minden ilyen szabványnak megfelelő eszközzel képes kommunikálni, így lehetséges azok integrációja a rendszerünkbe, ezáltal biztosítva lehetőséget a legkülönlegesebb igények kielégítésére.

A Fibaro rendszer kialakításakor a tervezők elsődleges szempontja az okos otthon felhasználójának és családjának biztonsága volt. Az okos otthon rendszer eszközei azonnal jelzik, ha tűzveszélyt, gázszivárgást vagy csőtörést észlelnek lakásában, így előzve meg az esetleges nagyobb károk bekövetkezését.

A kényelem fokozása érdekében az elektromos eszközeinket előre megadott ütemterv szerint működtethetjük. Napfelkeltekor felhúzódnak a redőnyök, a fürdőszoba felmelegítve és a kávé frissen főve várja, este haza érve a fények felgyúlnak és kellemes zene szól a nappaliból.
Elég egy mobiltelefon vagy egy tablet, és a felhasználó barát kezelőfelület segítségével ezeket a funkciókat bármikor módosíthatja és az éppen aktuális napi időbeosztásához igazíthatja.

Az otthonában lévő összes elektromos eszköz fogyasztását figyelemmel kísérheti a rendszer beépített energiagazdálkodási funkciójának köszönhetően, és így könnyedén optimalizálhatja is ezeket. A gazdaságossági funkcióhoz diagramot, valamint részletes statisztikát is készít, ezzel segítve a lakás rezsiköltségének előre tervezhetőségét.

https://www.kolsec.hu/wp-content/uploads/2018/03/fibaro_home_center.png

ÉRZÉKELŐK, VEZÉRLŐK

A FIBARO rendszer különböző saját gyártású érzékelőkből (mozgás, fény, hőmérséklet, CO, nedvesség, nyitás), működtetőkből (relé, dimmer, RGBW vezérlő, okos dugalj), vezérlőkből (távirányító, gomb, mozdulat érzékelő) és eltérő tudású központi egységből áll.

Saját fejlesztésű eszközökön túl egyre több Z-wave protokollt használó vezeték nélküli  és IP-n kommunikáló eszköz integrációja valósul meg, ezzel szélesítve a megvalósítható rendszerek sokszínűségét.

https://www.kolsec.hu/wp-content/uploads/2018/03/fibaro-home-2.jpg